TOYOTA ФИНАНС

Hrvatski olimpijci i paraolimpijci na Sport Festu podijelili svoja iskustva o sportu i održivosti

Poreč je i ove godine ugostio vrhunske sportaše, predavače i sajamske izlagače te okupio brojne ljubitelje sporta – sve u sklopu 6. regionalnog sajma i konferencije Sport Fest koji se održavao od 14. do 16. listopada u dvorani Žatika.


Jedna od panel rasprava na Sport Festu bila je i „Toyota Talk: Pomicanje granica u skladu s prirodom“ u kojoj su sudjelovali osvajač dviju srebrnih olimpijskih medalja u jedrenju Tonči Stipanović i Antonio Franko, triatlonac koji je osvojio 5. mjesto na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.


Sport-Fest-autor-HO(1)


Tema panela bila je održivost u sportu, a kako se i Tonči i Antonio bave sportovima koji se održavaju na otvorenom, u prirodi, podijelili su svoja iskustva vezana uz ekologiju. Sportaši su tako naveli nekoliko primjera u kojima su direktno vidjeli utjecaj onečišćenja na svijet koji ih okružuje (poput otkazivanja natjecanja zbog zagađenja), ali i pozitivnih primjera brige o prirodi (poput organiziranja akcija čišćenja plaža ili podmorja).


Međunarodni olimpijski odbor, zajedno s još 80 međunarodnih sportskih federacija (među kojima su i jedrenje i triatlon), obvezao se na pridržavanje načela održivog razvoja prilikom organizacije velikih sportskih priredbi, a među pozitivnim primjerima sportaši-panelisti spomenuli su i Toyotu, koja zajedno s Međunarodnim olimpijskim odborom dijeli vrijednosti održivog poslovanja.


I Antonio i Tonči bili su na prošlogodišnjim Olimpijskim/Paraolimpijskim igrama u Tokiju za koje je Toyota, kao globalni partner za mobilnost, osigurala oko 3.700 vozila, a gotovo 90 posto flote službenih vozila bilo je elektrificirano. Elektrificirana vozila uključivala su hibridna električna vozila (HEV), električna vozila s gorivnim člancima (FCEV) kao što su vodikom pogonjen MIRAI, plug-in hibridna vozila (PHEV), Prius PHV (na nekim tržištima poznat kao Prius Prime) te baterijska električna vozila (BEV) uključujući „APM“ (Accessible People Mover – pristupačno vozilo za prijevoz putnika) i e-Palette te TOYOTA Concept-i, koji su razvijeni prvenstveno za korištenje na Igrama ili kao jedinstvena verzija za Igre. Kroz elektrificiranu paletu vozila, Toyotin je cilj bio smanjiti utjecaj organizacije Igara na okoliš, u skladu sa strategijom „Beyond Zero“ - odlukom da doprinese stvaranju održivog svijeta dalje od nulte emisije, dalje od ograničenja i prepreka.


Više informacja o Toyota Beyond Zero strategiji  https://www.toyota.hr/discover-toyota/beyond-zero