Turski reli

TOYOTA ФИНАНС

Avantura u Turskoj započinje za TOYOTA GAZOO Racing


Ekipa TOYOTA GAZOO Racing koja se natječe u Svjetskom prvenstvu u reliju pred potpuno je novim izazovom, Turskim relijem, koji je krenuo večeras cestovnom etapom u Marmarisu. Slijedilo je testiranje koje je prva prilika za vožnju na ovoj vrsti makadama koja će biti dominantna ovaj vikend.


Testiranje se je odvijalo na stazi dugačkoj 4,7 kilometara u blizini servisnog parka Asparan. Sva trojica vozača u Toyoti Yaris WRC odvozila su tri prolaska ovom etapom, pri čemu je Jari-Matti Latvala završio kao treći, Ott Tänak kao četvrti, a Esapekka Lappi kao šesti.


Nakon svečanog starta u marini Marmaris, posade su odvozile cestovnu etapu od dva kilometra. Ovdje je Tänak bio najbrži Toyotin predstavnik stigavši na cilj treći, Lappi je bio sedmi, a Latvala deveti. Sva trojica su unutar četiri sekunde od vodećeg.



Izjave:


Tom Fowler (Glavni inženjer)
“S obzirom na to da do sada nismo bili ovdje, bilo je važno iskoristiti testiranje za provjeru postavki koje smo odredili na našem prethodnom testiranju u Portugalu. Naša izviđanja su utvrdila da su staze malo neravnije nego što smo bili predviđali, pa smo morali provesti određena podešavanja kako bismo povisili vozila. To je dobro prošlo: vozači su bili jako zadovoljni automobilima, vremena su bila prilično dobra i nismo imali tehničkih problema.


Ovaj reli će biti jako težak za sve, a naša glavna briga je postići pouzdanost i trajnost. Ovo je jedan od vrućih relija zbog čega smo puno brige posvetili rashladnom sustavu. Već su nam početna testiranja pokazala da smo to riješili, a shakedown (zadnja provjera prije natjecanja) je podigao naše samopouzdanje jer se temperatura zadržavala upravo na potrebnoj vrijednosti. Uz današnju cestovnu etapu koju smo dovršili bez problema, sve je spremno za sutrašnji dan.”


Jari-Matti Latvala (vozač automobila broj 7)
„Bilo je zadivljujuće vidjeti etape po prvi put u ovom izviđanju: ima nekih vrlo lijepih dijelova, kao i nekih vrlo neravnih. Mislim da će ovo biti jako izazovan reli te da će izdržljivost biti važnija od brzine.


Već u prvom prolasku na shakedownu pretrpjeli smo prilično jak udarac, pa smo voznu visinu podignuli na maksimalnu vrijednost, a nakon toga smo radili na automobilu da bismo izvukli više stabilnosti. Vjerujem da će se puno toga dogoditi na ovom reliju, pa će biti važno ostati čist i smiren, a tako pristupamo i prvom brzincu.”


Ott Tänak (vozač automobila broj 8)
„Uzbudljivo je biti ovdje; mjesto je vrlo lijepo, a organizatori su nam priredili jako lijepu dobrodošlicu. Ovo je bila normalna prva etapa, bez ikakvih problema. Na pregledu staze smo uočili da će uvjeti biti teški u ostatku vikenda, a jutrošnji shakedown je to potvrdio.


Izgleda da će ovo biti izuzetno težak reli, baš kao što smo i očekivali. Međutim, osjećaj u automobilu za vrijeme zadnje provjere je bio dobar. Pouzdanost će biti najvažnija, a dobar osjećaj će nam pomoći u mirnoj vožnji i postizanju dobrog rezultata na kraju ovog relija.”


Esapekka Lappi (vozač automobila boj 9)
„Prva etapa je za mene prošla dobro, ali će ostatak vikenda biti značajno drukčiji. Automobil se dobro ponašao u zadnjoj provjeri. U prva dva prolaska smo imali stvarno dobra vremena. Zatim smo se vratili u servis, ponovno izašli, a uvjeti su se poprilično izmijenili. U toku ovog relija svi će imati pune ruke posla: morate brinuti o automobilu, a morate voditi računa i o trošenju guma.”



Završetak prvog dana (četvrtak):
1. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) 2 min 3,9 s
2. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2,5 s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +2,8 s
4. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +3,1 s
5. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta R5) +3,1 s
6. Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +3,4 s
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +3,5 s
8. Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +3,9 s
9. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +4,0 s
10. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +4,3 s


(Rezultati od četvrtka u 21,00 h; najsvježije rezultate potražite na www.wrc.com)